Het vrouwelijke

Dit moodboard maakte ik ooit. Op intuïtie, als kompas in mijn leven. Toen het af was, was ik verbaasd. Waar waren de zonnepanelen? De henneptruien? Ik keek ernaar en zag heel duidelijk in elk plaatje ‘het vrouwelijke’.
Inmiddels begrijp ik het meer. In vechten voor het vrouwelijke zit alles wat ik belangrijk vind. Het feminiene is eeuwenlang belachelijk gemaakt. Kwaliteiten die we vrouwelijk noemen zijn als tweederangs, verboden of zwak bestempeld. Terwijl intuïtie, empathie, samenwerking, introspectie zo’n zachte kracht zijn. Maar tot voor kort waren ze alleen binnenshuis nodig.


Kijk wat dat ons heeft gebracht. Een vervuilend veel te rationeel, uitputtend economisch systeem dat dieren mishandelt, de aarde verwoest en mensen op laat branden. De kwaliteiten die vroeger alleen binnenshuis nodig waren, moeten naar buiten. We moeten zachter worden, anders verzuipen we in ons eigen egoïsme (Ironie. Pas vechten tegen egoïsme als het onszelf raakt).


Hoe? Veel spirituele cursussen proberen ons vrouwen ‘het vrouwelijke’ te laten omarmen. Ik heb bij workshops gestaan waar ik een oerkracht in me heb gevoeld die ik niet kende. Maar de feminist in mij wordt daar dan ook wel weer opstandig van. Hoezo worden wij vrouwen met bepaalde eigenschappen geboren en mannen niet? Het doet de mannen met een groot hart die ik daarom zo liefheb, zo tekort.
Mijn interne debat komt neer op een eeuwenoude vraag: zijn vrouwelijke kwaliteiten aangeboren of zijn we als vrouw gevormd door de maatschappij? Ik denk inmiddels dat we dingen veel te veel hebben aangezet. We hebben persiflages van onszelf gemaakt. De vrouw zacht binnenshuis, de man hard buitenshuis. Terwijl het moet mengen. In ons en buiten ons.


Wij vrouwen zijn daar al een eeuw mee bezig. Dat is een gevecht want de norm is mannelijk. Maar soms denk ik, hebben we eigenlijk geen voorsprong? In het samensmelten van het mannelijke en het vrouwelijke. We vechten al tijden. Maar hoeveel plek krijgt ‘de man’ nu om zacht te zijn?
Dus ja, leve de vrouw! Maar leve vooral de zachte krachten. Die zitten gelukkig in ons allemaal.

Posted In