Over Anouk

Anouk Kragtwijk werkt als freelance journalist en interviewer voor o.a. NRC, Metro en Haarlems Dagblad. Als journalist houdt ze ervan om mensen liefdevol binnenstebuiten te keren in een interview. Ze interviewt kleinkunstenaars in ‘de KLEINkunstpodcast’ in samenwerking met 100% NL en is vaste gast bij het programma ‘Dit is de Zondag’ van de EO dat gaat over zingeving, religie en spiritualiteit. Ze vlogde voor Libelle en Metro over ‘Groen Leven’ en presenteerde daarnaast cabaretprijzen en debatten voor o.a. Haarlems Dagblad. Op dit moment is ze bijna klaar met een kinderboek.

Haar motto stamt van de Postbus 51-spotjes van vroeger: een betere wereld begint bij jezelf.  Ze combineert onderwerpen als duurzaamheid, politiek, economie en vrouwenrechten altijd met levensvragen. Hoe kan ik minder lang douchen (antwoord: een uitgemergelde ijsbeer in je douche plakken)? Welke overtuiging zorgt ervoor dat ik een mannelijke vakkenvuller tussen de vrouwelijke supermarktmedewerkers aanzie als bedrijfsleider? Waarom leren we kinderen op school niet met emoties om te gaan zodat we weten wat we met woede, haat en hebzucht kunnen doen? 

Ze zoekt en zoekt. Elke minuut, elk uur, elke dag. In zichzelf en in de wereld. Want haar grootste overtuiging is dat onze binnenwereld onze buitenwereld kleurt. Iemand interviewen en daarnaast grappen maken over klimaatverandering, zijn voor haar daarom helemaal geen gekke combinatie.

Gezellig allemaal hè? Gelukkig probeert ze haar groene zendingsdrang (wat klinkt als spetterende babypoep) te compenseren met een dosis humor in haar stukjes en video’s. Ze staat namelijk ook als cabaretière op het podium. Met haar Nederlandstalige liedjes geeft ze huiskamerconcerten en daarnaast treedt ze op als comedian. In december werd Anouk tweede bij de Comedy Slam en vorig jaar won ze de Persoonlijkheidsprijs bij het Utrechts Cabaret Festival.  Naast de chaos op de wereld schrijft ze over de chaos in haar hoofd en haar huis, theater, groen leven, over de positie van de vrouw en andere zielenroerselen.

Contact opnemen kan via: