Oorbellen voor de vrede

Aan de rand van het strand word ik begroet met een ‘love, peace and happinessbord’ van de Ibiza-markt. Een pijl wijst mij naar de plek waar ik liefde, vrede en geluk kan vinden. Rechtsaf.

Ik kom terecht bij kraampjes met oorbellen en kleding. Het ruikt in de tentjes naar wierook. Een vrouw met een veer in haar blonde lokken twijfelt of ze een armband met blauwe kralen zal kopen waaraan het vredesteken is geregen. “Ik had met mezelf afgesproken dat ik niets meer zou aanschaffen.” Aan haar arm bungelt al een armband met blauwe kralen. “Zo duur zijn ze niet”, zegt de verkoopster sluw. “Straks ben je thuis en krijg je spijt.”

Deze vrouwen zijn echte vrijheidsstrijders anno 2016. Als je ergens voor staat, moet je dat tegenwoordig uitdragen en dat doe je door dingen te kopen of te verkopen. 22.000 prullaria zijn er volgens de Volkskrant in 2015 aangeboden met Charlie Hebdo-symboliek na de aanslag in Parijs. Een mok voor 16 euro, een T-shirt voor 20 euro en een horloge voor 45 euro met ‘Charlie’ erop.

Ik wil dolgraag bijdragen aan de wereldvrede. Mijn oog valt op oorhangers waar het vredesteken op staat, voor slechts 6 euro. Ik geef de verkoopster het geld en hang ze in mijn oren. Het opschrift met ‘Made in China’ zie ik pas als ik thuis ben.

Deze column verscheen eerder in de kranten van Holland Media Combinatie