Reuzin op hakken

,,Op hakken lopen is hetzelfde als bier drinken; je kunt het leren’’, vertelt een meisje vrolijk op een YouTube-filmpje. Ze geeft allerlei tips om de helse pijnen van de hoge hak te doorstaan op een feestje: haarspray spuiten zodat je niet gaat schuiven, blarenpleisters meenemen in je tas en je muiltjes niet uitdoen, anders zetten je voeten op.

Ik zag het filmpje en vroeg mezelf af; waarom doen wij dit onszelf aan? Hakken zijn vrouwonvriendelijk. Eigenlijk alleen maar bedoeld om mannen te versieren. Om benen langer te maken en de bips omhoog te pushen. Ik zou als feminist natuurlijk tegen dit soort seksisme moeten zijn, maar ik ben helaas ook geïndoctrineerd en hou van een mooi figuurtje.

Ik krijg als lange vrouw (1.86m) wel vaak de vraag: ,,Durf jij op hakken te lopen? Heb je zo’n lange vriend dan? ‘’Mijn vriendje is 1.80m (eigenlijk 1.78m maar hij wil graag dat ik het afrond). Met hakken aan, bungel ik boven hem uit. We zijn een uitzondering. Als we op straat lopen, telt hij de stellen van wie de vrouw ook langer is dan de man. Veel zijn dat er niet. Ik durf te wedden dat er meer homo’s in Nederland wonen, dan stellen waar de vrouw groter is. De man hoort langer te zijn en te beschermen, is nog steeds de overtuiging.

En vanuit dat oogpunt is het dragen van hakken niet seksistisch. Juist een vorm van rebellie.

Deze column is eerder verschenen in de kranten van Holland Media Combinatie